KIEDY kwitną dynie, warzywnik zamienia się w ogród
kwiatowy. Piękne, żółte kwiaty co prawda nie wydzielają upajającego zapachu, ale
pobudzają apetyt. Czy ludzie rzeczywiście jedzą kwiaty? Ależ tak. Według pisma Cuadernos
de Nutrición Meksyk to kraj, w którym jest najwięcej przepisów
kulinarnych zawierających ten składnik.
Kwiaty dyni są obecne w meksykańskim
menu od stuleci. Spośród wielu odmian dyni najchętniej spożywana jest cukinia.
Trzeba jednak pamiętać, że jeśli chcemy jeść też owoc, należy zrywać tylko
kwiaty męskie. Nietrudno je odróżnić — wystarczy popatrzeć na łodygę. Gdy widać
na niej malutką cukinię, znaczy to, że mamy do czynienia z kwiatem żeńskim,
którego lepiej nie ruszać.
Łagodny smak kwiatu cukinii pasuje do
rozmaitych dań. Na przykład podsmażamy trochę cebuli z czosnkiem i dodajemy
odrobinę ostrej papryki. Po przyprawieniu i gdy czosnek już zmięknie,
wrzucamy umyte i posiekane kwiaty, wcześniej pozbawione łodyg. Przykrywamy
potrawę i dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Można też dodać cukinię
pociętą w drobną kostkę, świeże ziarna kukurydzy, nieco masła i aromatycznych
ziół. Wszystko to wykładamy na surową tortillę i zawijamy. Następnie
pieczemy na blasze i otrzymujemy pyszną quesadillę z kwiatami
dyni.
Taka quesadilla jest nie tylko
smaczna, ale także odżywcza, ponieważ kwiaty cukinii zawierają pewne ilości białka,
wapnia, żelaza, witaminy B1, PP, C i A.
Z kwiatów tych można też ugotować pyszną zupę.
Przyrządzamy kwiaty w sposób opisany powyżej, dodajemy trochę rosołu i serwujemy
na gorąco z odrobiną sera lub ze smażonymi paskami tortilli.
Te uniwersalne kwiaty można wykorzystać do
wielu innych potraw. Spróbuj sam przygotować takie danie, a przekonasz się,
jak wspaniale smakuje!
WAŻNE OSTRZEŻENIA
Niektóre kwiaty są trujące. Musisz być stuprocentowo pewny, że dany
kwiat jest jadalny. Jeśli masz wątpliwości, w żadnym razie go nie jedz.
Nie używaj w kuchni żadnych kwiatów, które były hodowane z użyciem
pestycydów lub innych środków chemicznych (najczęściej dotyczy to kwiatów
kupowanych w kwiaciarniach, sklepach ogrodniczych i szkółkach
hodowlanych). Jedz tylko kwiaty uprawiane metodami naturalnymi, rosnące z dala
od dróg.
Kwiatów nie powinni spożywać ludzie chorzy na astmę ani uczuleni na rośliny.
Podobnie jak owoce i warzywa, również kwiaty należy bardzo dokładnie
opłukać, zwłaszcza jeśli mają być podane na surowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz