niedziela, 26 lutego 2012

MOC PIETRUSZKI


Jak informuje australijski tygodnik The Sunday Telegraph, zielona pietruszka, często stosowana jedynie do dekorowania dań, jest bogatym źródłem witamin i związków mineralnych. „Szklanka pietruszki zawiera więcej beta-karotenu (prowitaminy A) niż duża marchew, prawie dwa razy tyle witaminy C co pomarańcza, a także więcej wapnia niż szklanka mleka. Porównując wagowo, występuje w niej więcej żelaza niż w wątróbce. Jest też bogata w witaminy B1 i B2”. Z medycznego punktu widzenia „pietruszka jest bardzo skutecznym środkiem moczopędnym, co oznacza, że dzięki niej organizm pozbywa się nadmiaru płynów” — podaje wspomniany periodyk. Może również pomóc w dolegliwościach wątroby, śledziony, żołądka oraz schorzeniach dróg moczowych. Świeża natka „to jeden z najlepszych i najtańszych sposobów na zlikwidowanie nieprzyjemnego zapachu z ust”. W artykule ostrzeżono jednak, że „czasem, na przykład w okresie ciąży, (...) występujące w pietruszce związki estrogenne mogą być szkodliwe”.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz