Jak informuje australijski tygodnik The
Sunday Telegraph, zielona pietruszka, często stosowana jedynie do
dekorowania dań, jest bogatym źródłem witamin i związków mineralnych. „Szklanka
pietruszki zawiera więcej beta-karotenu (prowitaminy A) niż duża marchew,
prawie dwa razy tyle witaminy C co pomarańcza, a także więcej wapnia
niż szklanka mleka. Porównując wagowo, występuje w niej więcej żelaza niż
w wątróbce. Jest też bogata w witaminy B1 i B2”.
Z medycznego punktu widzenia „pietruszka jest bardzo skutecznym środkiem
moczopędnym, co oznacza, że dzięki niej organizm pozbywa się nadmiaru płynów” —
podaje wspomniany periodyk. Może również pomóc w dolegliwościach wątroby, śledziony,
żołądka oraz schorzeniach dróg moczowych. Świeża natka „to jeden z najlepszych
i najtańszych sposobów na zlikwidowanie nieprzyjemnego zapachu z ust”.
W artykule ostrzeżono jednak, że „czasem, na przykład w okresie ciąży,
(...) występujące w pietruszce związki estrogenne mogą być szkodliwe”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz